Tesisinizde En Aklınıza Gelmeyecek Yer Neresidir?

Endüstrinin birçok alanında çeşitli köşeler vardır ki hep unutulur ve hep bakımı atlandığı için en olmadık zamanda arıza çıkarır. Bir üretim tesisinde sizde bu nokta neresidir?

Paylaş

Bazen bir bağlantı contası, bazen bir şartlandırırcı, bazen de havalandırma fanı ve bazı tesislerde de zincirlerdir. Bu noktalar neden olmadık zamanda problem çıkarır? Çoğu zaman bazı parçaların değişim zamanı gelmiş ve geçmiştir, ya da montaj sırasında yeteri kadar montaj pastası kullanılmamıştır ve olduğu yerde hareket etmekte zorlanır ya da yağlama işleminin doğru periyotta yapılmaması bu gözden uzak gönülden ırak noktalardır. Bir tesisin her noktasının bakım kontrolü altına alınmasını sağlamak için santim santim izlenmeli ve tesisin kurulumu sırasında her ekipmanın her malzemenin bakıma ihtiyacı olup olmadığını çıkarmak faydalı ve beklenmeyen durumlardan kurtulmamızı sağlar.

Bir tesis kurulurken nasıl ki malzeme listesi sistemin rahat çalışması için düşünülüp çıkarılıyorsa, bir Bakım Sorumlusu da bu çıkarılan listenin nerelere montajlandığını çıkarıp Bakım Periyoduna dönüştürmesi olmazsa olmazlardandır. Bakım Periyoduna dönüştürmek için kullanılan malzemenin yapısını ve ihtiyacını bilmekte ayrıca bir ehliyet konusudur. Bu ehliyet mezun olunan okullarda öğretilmediği gibi bazı işletmelerde arıza durumunda öğrenilerek tecrübe kazanılır. Arıza yaşandığı anda iş işten geçmiş biraz da problemin üretimi durdurma gibi bir etkisi varsa hızlıca çözüm üretmek gerekmektedir.

Plansız aslında Arızi Bakım, planlı ise Koruyucu Bakım, Proaktif Bakım ve Kestrimci Bakım uygulamalarının her biri farklı farklı şekilde ve işletmenin ihtiyacına göre uygulanarak çözüm üretilmeye çalışılır. Tesislerin yaşı ve bakım yöneticisinin bilgisi ile doğru orantılı olarak bu bakım sistemleri devreye girer. Plansız yani Arızi Bakım genellikle yeni tesislerde oldukça sık karşımıza çıkar, Tesiste kullanılan malzemelerin yeni olmasına güvenilerek bakım sıkı tutulmadığı zaman ekipmanların yaşam eğrisi hızla arızaya doğru evrilir ve beklenmeyen arızalar gerçekleşir. Eğer bir Bakım sistemi kurulmamışsa bu arıza tekrar eder. Arızi’den Koruyucu Bakıma geçmek şarttır. Hatta takip sistemleri kurarak Kestrimci Bakım gibi en verimli ve üretime katkısı olan bir yöntemi kullanmak tesisi ve ekipmanları koruyacaktır.

Bakımın çeşitlerine neden geldik, ekipmanların montajı ve demontajı sırasında kullanılması şart olan montaj pastalarını anlatmak istediğim için. Arıza durumunda söktüğümüz malzemeyi tekrar montajını yaparken bu bahsettiğim ürünü kullanmazsak bir sonraki arıza da veya bakımda açarken zorlanacağımızı ve hatta bağlantı civatalarını kesmek zorunda kalabileceğimizi hatırlamanızı isterim. Civataları bu özellikli montaj pastası ile yağladığınız zaman bir sonraki bakım veya arıza da sökmesi oldukça kolay olacaktır.

Diğer bir ürün Zincir yağlama spreyleri, gresleri veya sıvı yağları olarak aklımızda bulunsun. Zincir üreticisinin önerdiği yöntemi mutlaka öğrenmeli ve ona göre ürün seçerek uygulamalıyız. Zincir’in yükte esnemesi, yanlış yağ kullanılmasında karbonlaşan yağın zincir arasına dolarak kopmalara neden olması, keza gres seçimi de bir o kadar önemlidir zira seçilen ürün genel geçer bir ürün ise zincirler hep problem çıkaracaktır. İnce film tabakası ile kalıcı yağlama çözümü üretilmesi oldukça önemli bir konudur zincirlerde.

Şartlandırıcıların montaj ve sızdırmazlık konusunu da atlamayalım. Mekanik aksamlardaki sızdırmazlık için özel yağlama çözümlerini dikkate almak önemlidir. İşletmenizin gözden ırak olan bu küçük bölümlerini gereken önemi göstermek ani duruşlara engel olacaktır. Birçok tesisin dakikası yüzlerce dolar üretmektedir. Üretilen bu katma değere, dikkate alınmayacak kadar küçük giderler yüzünden durdurmak bütün bakımcıların istemeyeceği bir konudur.

Maliyet analizi yaparken bunu göz önüne almayı unutmayın sevgili bakım yapan arkadaşlar.

Ayşegül Çelikkesen

Ayşegül Çelikkesen

1968 yılında Karşıyaka-İzmir’de doğdum, 1992’de Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği’ni sekizincilikle bitirdim. Mezun olduğum yıl Petrol Sektörü’ne adım atarak, Fransız şirketi Elf Madeni Yağlarının Kalite Kontrol Laboratuvar’ında çalışmaya başladım. 2001 yılında Elf’in Total ile dünya çapında birleşmesi sonrasında, şirkette Kalite Müdürü olarak çalışmaya devam ettim. 2003'ten bu yana aracına dizel yakıt alan herkesin karşısına çıkan “Eurodizel” in isim annesi olmak çok gurur vericiydi. ISO 9001, ISO TS 16949, ISO 14001, ISO 17025 standartları danışmanlığı, Madeni Yağ, Altın Madeni ve Adblue sektöründe hizmet veren şirketlere ISO 17025 sertifikasyon danışmanlığı, Adblue Sertifikasyonunda da VDA danışmanlığı yapıyorum. 2019 yılından beri de OİLSAN Endüstriyel Yağlar A.Ş. ile çözüm ortağı olarak çalışıyorum. Üretici firmamız HUSKEY Specialty Lubricants'ın 79 senelik know-how'ı ile kendi tecrübemi birleştirerek sizlere aktarıyoruz.-

Diğer Yazılar